Cabinetul Tudose este în funcţie de doar trei luni şi jumătate. Însă activitatea Guvernului nu a fost lipsită de controverse şi bâlbe. A fost vorba în special de măsuri anunţate fără a avea un studiu de impact şi fără a fi discutate în prealabil cu mediul de afaceri. Însă, multe din acestea au fost trecute la "discutate şi uitate", după cum spunea chiar premierul.
Prima bâlba a apărut chiar înainte de învestire. Ionuţ Mişa a declarat, la audierile din Parlament, că Pilonul II de pensii se va desfiinţa, lucru infirmat imediat de premier.
Ionut Mişa, ministrul Finanţelor, în 29 iunie: „Pilonul II, da, se va desfiinţa şi banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III, cel privat, vor opta între posibilitatea de a le administra statul şi să le ofere o pensie sau să fie un privat care să le ofere acest lucru”.
Mihai Tudose, în aceeaşi zi: „Nu se desfiinţează, de unde o scoateţi? Nu a modificat nimeni de ieri până azi programul”.
Cabinetul Tudose a mai vorbit despre impozitul pe cifra de afaceri: „În programul de guvernare spune foarte clar ca va fi aplicată de la 1 ianuarie 2018 şi aşa vom face”.
În 10 iulie, premierul afirma: „Nu s-a luat nicio decizie. O să v-o repet până n-o să mai întrebaţi că nu vom aplica nicio suprataxă, nicio altă taxă pe nimic până când nu va fi dezbatere publică pe aşa ceva”.
A venit vorba, apoi, de o taxă de solidaritate.
Mihai Tudose: „E o taxă care va fi aplicată persoanelor fizice care câştigă foarte mult, care înţelegem că functionează cu toată lumea, să plătească o taxă de solidaritate cu statul care i-a oferit prilejul să câştige atâţia bani”.
Mihai Tudose în 25 iulie: „Concluzia astăzi este că putem să o trecem la discutate şi uitate. Era prea puţin pentru a face ceva şi prea mare deranjul. Nu vom avea nicio măsură care să apese pe bugetul populaţiei”.
O altă controversă a fost legată de salariul minim pe economie, care ar fi trebuit să crească, de la 1 ianuarie 2018, la 2.000 de lei, conform programului de guvernare. Ulterior, şeful partidului de guvernământ şi premierul au declarat altceva.
Liviu Dragnea declara în 11 iulie: „Nu va fi impus de Guvern salariul minim de 2.000 de lei. Noi avem în program 1.450 în 2017, 1.550 anul viitor, 1.650, 1.750. Salariul minim aşa cum îl ştie toată lumea va creşte cu 100 de lei, brut”.
Mihai Tudose, în aceeaşi zi, întrebat cât va fi de anul viitor salariul minim pe economie: „Sunteti incredibil, la ce vă referiţi, la acea cifră de 2.000 care sperie, nu? La aia vă referiţi? Că toată lumea vă explică şi puneţi aceleaşi întrebări încontinuu. Absolut încontinuu. Spuneţi, că deja....”.
Ultima măsură controversată luat[ de Guvern este plata defalcată a TVA.